Cpanelde Veri tabanı Oluşturmak - MYSQL
Linux sunucuların vazgeçilmezi ve en uyumlu çalışan kontrol mekanizması olarak ön plana çıkan Cpanel ile sizlere nasıl php tabanlı yazılımlarınız için veritabanı oluşturucağınızdan bahsedeceğiz.
İlk olarak site adresiniz son kısmına “/cpanel” yazarak giriş komutumuzu veriyoruz.İlk olarak açılan pencerede ssl güvenlik sertifikasyonundan bahsetmesi muhtemel olacaktır bu nokta önemli olmayıp yinede devam et diyoruz.( Sonuç olarak kendi hosting firmanızda verilerinizin olduğu ve kendinize ait bir panele giriyorsunuz aklınzıda herhangi bir soru işareti bulunmasın. ) Daha sonrasında açılan ekran penceresinde kullanıcı adı ve şifre kısmına daha önceden hosting hizmeti aldığınız İstanbulwebtasarim.com.tr otomasyonu tarafından gönderilen giriş bilgilerini giriyorsunuz ve cpanel ana ekranını açıyoruz.ve Sayfanın alt kısmında databases başlıklı bir kısım göreceksiniz (BKNZ :alttaki resim)
Bu kısımda öncelikli olarak sizlere manuel olarak bir veritabanı oluşturmayı ve içine kullanıcı oluşturmayı göstereceğiz.
Bu kısımdan “Mysql databasesa” isimli sekmeye tıklıyoruz.ve sayfamızın en ustunde yer alan New Database : Hosting_yenidb olarak isimlendirerek yeni bir database acıyoruz.
Daha sonrasında açılan ekranda başarılı olduğuna dair bir bildirim göreceksiniz ve hemen peşinden goback yaparak databases ana penceresine ulaşacaksınız.
Şimdi sıra veritabanımıza bir kullanıcı oluşturmaya geldi bunun için sayfanın alt kısmına ınıyoruz ve MYSQL users Add news users şeklinde bir başlık göreceksiniz.
Hemen aklımızdan yeni oluşturacağımız database kullanıcı ismini giriyoruz örneğin;
hosting_yenidb Ben aynı isimde bir kullanıcı oluşturuyorum ki ilerleyen zamanlarda cok fazla db oluşması durumunda kullanıcılar ve db ler karışmaması ıcın.
Şifremiz 123istanbul olsun şifremizide girdik ve create usera tıklıyoruz karsımıza yaptığımız işlemin başarılı olduğuna dair bir bildirim geliyor ve bu bildirimi go back yada geri dön diyerek databases ana sayfasına donuyoruz.
Şimdiki işlememiz ise oluşturdupumuz bu kullanıcı ve databaseı bırbırıyle eşlemek olacaktır.Bunun ıcın sayfanın alt kısmına ınıyoruz ve ADD user to databases kısmına geliyoruz burada olsuturgumuz yenı kullanıcıyı ve databaseımızı secıyoruz ve altındakı ADD sekmesıne tıklıyoruz.Karsımıza tablolama mantığında bır sayfa çıkacaktır bknz asagıdakı resım;
Bu noktada all privileges sekmesıne tıklayarak tum sekmeleri seçemesini istiyoruz ve peşinden sayfanın alt kısmında bulunan make changes sekmesıne tıklıyoruz ve karsımıza
User “istanbul_yenidb” was added to the database “istanbul_yenidb”.
Şeklinde bir bildirim gelecektir artık databaseınısı ve kullanıcı adınızı oluşturmuş bulunmaktasınız.
Database İsim : Hostig_yenidb
database Kullanıcı Adı : hosing_yenidb
database pas: 123istanbul
Sunucu : Localhost
Şeklindeki bir tanımlama ile iser wordpress ister joomla ister kendi çalışmalarınızda bağlantıları oluşturarak veritabanınızı kullanabılırsınız.